معرفی وبلاگ
ما زنان منطقه 17 تهران همه فدایی رهبرمان امام خامنه ای هستیم ان شالله
صفحه ها
دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 221787
تعداد نوشته ها : 122
تعداد نظرات : 10
Rss
طراح قالب
GraphistThem267
دیگرشده ام دچار وسواس”بیا” !
بد جور به عصرجمعه حساس”بیا” !
گفتی به عموی خود ارادت داری !
این بارقسم به دست عباس “بیا” .
(اللهم عجل لولیک الفرج)
صلوات
دسته ها :
جمعه 1393/8/30 19:43

جن ها جذب دعا و حرز می شوند؟!

عرفان

یکیاز جریانات معنویت‏گرا در کشور که شعار اسلام‏گرایی هم دارد، جریان عرفان حلقه یا کیهانی است. این جریان که بر خلاف بقیه جریانات، بومی است و فراورده داخل به حساب می‏آید، تاکنون تعداد زیادی از هم‏وطنان را با نام معنویت اسلامی جذب کرده است. اگر چه رهبر عرفان حلقه هم اکنون در زندان به سر می‏برد؛ اما مسترها و مربیان عرفان حلقه اصرار دارند دوره‏ها و ترم‏های آموزشی این جریان زیرزمینی برگزار شود.


یکی از مواضع ضد دینی عرفان حلقه تلاشی است که برای دور نمودن مردم از حرزهای معصومین و ناکارامد نشان دادن ابزارهای ایمنی‏بخشدینی صورت می‏گیرد.

 

نگرش عرفان حلقه به حرز

در عرفان حلقه گفته می‏شود که آیات قرآن را (به صورت جداگانه) درخانه‏هایتان نگهداری نکنید، و حرزهای دینی بر اتاقتان نچسبانید؛ چون که ما شهود کرده‏ایم این کار باعث می‏شود موکل در خانه‏هایتان حضور پیدا کند و این کارضرر معنوی دارد. به صورت خاص رهبر این جریان در یکی از جلساتش(که فایل صوتی آن هم اکنون موجود است) در پاسخ یکی از مسترهای این جریان که می‏پرسد سند این گفته کجاست جواب می‏دهد: این جزو شهودهای من است و در ادامه مثال می‏زند که اگر کسی آیه قرآن را جدا کند مانند این است که چشمی را از حدقه جدا کند.

مناسب است این گفته که به ادعای وی پشتوانه شهودی دارد، با متون و نصوص دینی سنجیده شود تا حقیقت این ادعا روشن شود.

 

انواع حرزها در متون اسلامی

درمتون اسلامی در مجموع سه نوع حرز آمده است که از قضا عرفان حلقه هر سه را منکر است. یکی، حرزهای گفتاری است که با گفتن پاره‏ای از اذکار و اوراد، خواصی روحی و معنوی بر آن مترتب می‏شود. دیگری حرزهای پوششی است. سوم حرزهای نوشتاری است. لازم به ذکر است مراد از حرز تنها محافظت انسان از بلایا و مشکلات نیست، بلکه بستگی به حرز، خاصیت آن هم متفاوت می‏شود. (توضیح هر کدام در ادامه می‏آید.) تعداد روایات و نصوص دینی در این زمینه چنان زیاد است که ابوابی با نام تعویذات در کتاب‏های ادعیه وارد شده است.

درعرفان حلقه، نه تنها حرزهای گفتاری و پوششی چندان مورد قبول نیست، که استفاده از آن‏ها استعانت از من دون‏الله شمرده می‏شود و حتی توسل به معصومین با همین شعار کنار گذاشته شده است (جریان حلقه از این جهت کاملا باوهابیت هم افق است)

نکته بسیار مهم در باب تأثیرگذاری حرزها این که اذعان به تأثیر حرزها در زندگی، با توحید محوری نهتنها منافات ندارد؛ بلکه عدم پذیرش آن به معنای انکار خواصی است که خداوندمتعال در پاره‏ای امور قرار داده است؛ به عبارت دیگر بخشی از باور به توحید این است که اثری که خداوند با اذن خود در اسباب طبیعی و عادی قرار داده پذیرفته شود و انسان بنای بر انکار و عناد نسبت به خواصی که ذات مقدس خداوند در این امور قرار داده است نداشته باشد. هم‏چنان که هر کدام از غذاها تاثیراتی در حوزه جسم و کالبد فیزیکی انسان دارند و قبول تأثیر این آثار جسمی منافاتی با پذیرش توحید ندارد، خداوند نوعی اثر را در بعضی از الفاظ و کلمات قرار داده است. مانند آن‏چه درباره شفابخشی عسل در قرآن آمدهاست. «فِیهِ شِفَاءٌ لِلنَّاسِ، خوردن عسل برای مردم شفاء است. (نحل، 69)

هر سه دسته حرز را، در متون دینی مورد بررسی قرار می‏دهیم و با موضع عرفان حلقه مقایسه می‏کنیم:

1.      حرزهای گفتاری:در حرزهای گفتاری ـ که حجم زیادی از حرزهای وارد شده در متون دینی از این دسته است ـ یا به به زبان آوردنِ آیات قرآن توصیه شده یا تلفظ دعای خاصی کهاز معصومین صادر شده سفارش شده است. برای این دسته حرزها خواص متعددی بیانشده است. مثلا در مورد خواندن آیه الکرسی وارد شده کسی که به قرائت این آیه شریفه بپردازد، موجب حفظ از شر جنیان و شیاطین می‏گردد و یا خواندن آن قبل از سفر باعث حفظ و حراست از اتفاقات شوم و نامیمون می‏گردد.( ر.ک: مفاتیح الجنان، شیخ عباس قمی، بخش تعویذات) در جای دیگر وارد شده کسی که ناس و فلق را بخواند خداوند او را از شر شیاطین و نفوذ نیروهای ناپاک محفوظداشته و از خطر جنیان ضرر زننده و طلسمات در امان است.(علامه طباطبایی، تفسیر المیزان جلد 20 صفحه 682) چنین روایاتی از شیعه و اهل سنت وارد شده است.

2.      حرزهای پوششی:خواصی که در بعضی از روایات برای پاره‏ای از سنگ‏ها گفته شده از این دست است. در مورد سنگ عقیق که به صورت انگشتر استفاده شود، آمده است غیر از آن‏که ثواب نماز را هفتاد برابر می‏کند باعث می‏گردد که انسان از خطر بلایای زمینی و آسمانی در امان باشد. یا خواصی که برای سنگ فیروزه و شرف‏الشمس و درّ نجف در روایات آمده است، ناظر به نقش و تأثیر این سنگ‏ها در جلوگیری از پدیده‏هایی است که ممکن است برای جسم یا روح انسان اثر سوء داشته باشد.( (ر.ک: حلیه المتقین، علامه مجلسی، فصل مربوط به خواص انگشتر)

3.      حرزهای نوشتاری:پاره‏ای از اذکار یا آیات غیر از آن که خواندن آن‏ها خواصی دارد، نوشتن آنهم دارای خاصیت روحی و معنوی است. در همین باب برای حفظ کالا از امام رضا(علیه السلام) نقل شده است: هر گاه به مالی رسیدی، برای برکت آن دعا کن وبرای حفظ کالا و متاع خویش، آیة الکرسی بخوان و آن را بنویس و میان آن بگذار.(بحارالانوار؛ ج76/176)

امام صادق(علیه السلام) فرمودند: وقتیارتفاع سقف خانه، بیش از چهار متر باشد به دور خانه آیة الکرسی بنویسید تااز شرّ جن و شیطان در امان باشید.(بحار الانوار؛ ج76 /149)

یکی از اصحاب امام صادق علیه السلام می گوید: دیدم بر دور خانه امام صادق(علیه السلام) آیة الکرسی نقش بسته و همچنین در طرف قبله عبادتگاه آن حضرت، آیة الکرسی نوشته شده بود.(بحار الانوار؛ج 76/151)

حاج شیخ عباس قمی در کتاب مفاتیح الجنان از امیر المومنین(علیه السلام) نقل نموده است که جهت باطل کردن سحر این جملات را بنویسید و همراه خود داشته باشید:

بسم الله و بالله، بسم الله و ما شاءَ الله، بِسم الله وَ لا حَولَ وَ لا قُوّهإلاّ بالله. قَالَ مُوسَى مَا جِئْتُم بِهِ السِّحْرُ إِنَّ اللّهَ سَیُبْطِلُهُ إِنَّ اللّهَ لاَ یُصْلِحُ عَمَلَ الْمُفْسِدِینَ . فَوَقَعَ الْحَقُّ وَ بَطَلَ مَا کَانُوا یَعْمَلُونَ‌ . فَغُلِبُوا هُنَالِکَ وَ انْقَلَبُوا صَاغِرِینَ‌ .

درعرفان حلقه گفته می‏شود که آیات قرآن را (به صورت جداگانه) درخانه‏هایتان نگهداری نکنید، و حرزهای دینی بر اتاقتان نچسبانید؛ چون که ما شهود کرده‏ایم این کار باعث می‏شود موکل در خانه‏هایتان حضور پیدا کند و این کارضرر معنوی دارد

با تأسف باید گفت که در عرفان حلقه هیچ کدام از محورهای فوق مورد پذیرش واقع نشده و هر کدام با توجیهی کنار گذاشته شده‏اند. سوال این است که اگر این جریان خود را اسلامی می‏داندو خود را به عنوان عرفان اسلامی و مورد تأیید متون دینی معرفی می‏کند؛ چراچنین نصوصی که در بسیاری از منابع معتبر شیعی وارد شده را عملا انکار می‏کند؟ این ادعا که شهودهای رهبر حلقه به گونه دیگری بوده است چند لازمه دارد که هیچ کدام در عرفان اسلامی مورد قبول نیست. اولا ملاک در صحت مکاشفات و شهودها، شریعت (ظواهر دینی) است و در جایی که کسی مدعی شهود بر خلاف نصوص دینی است نه تنها حجت ندارد که نشان از غیر رحمانی بودن این کشف دارد و چنین کشفی از اساس مورد ابهام و سوال است. دوم این که بزرگان معرفت تأکید کرده‏اند که نه تنها کشف شیطانی که کشف رحمانی هم برای دیگران حجت نیست و بالاتر این که این کشف (کشف رحمانی) برای خود فرد هم حجت شرعی نیست چه برسد که بر اساس آن، برای دیگران تعیین تکلیف شود.

 

نتیجه ‏گیری

در عرفان حلقه، نه تنها حرزهای گفتاری و پوششی چندان مورد قبول نیست، که استفاده از آن‏ها استعانت از من دون‏الله شمرده می‏شود و حتی توسل به معصومین با همین شعار کنار گذاشته شدهاست (جریان حلقه از این جهت کاملا با وهابیت هم افق است). این در حالی استکه این خواص در سایه اذن الهی و از ناحیه موحدان حقیقی(معصومین) بیان شده است. به راستی اگر کسی منکر امری باشد که از ناحیه خداوند متعال بر درستی آن تأکید شده خود سرباز زدن از ربوبیت تکوینی خداوند و عدم پذیرش توحید افعالی الهی است.

به علاوه این حرزها باعث دوری جنیان و شیاطین می‏شود که به تجربه دیده شده افرادی که در عرفان حلقه اتصالات را تجربه کرده اند بعد از مدتی به این موجودات آلوده شده‏اند.

حمزه شریفی دوست            

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان


دسته ها :
جمعه 1393/8/30 17:29

چطور یک شنونده همدل باشیم؟


بیشترمردم فکر می‌کنند شنوندگان خوبی هستند در حالی که واقعیت چیز دیگری است. تحقیقات نشان داده که افراد فقط 17 ثانیه به حرف دیگران گوش می کنند...

شنونده خوب

همه نیاز دارند یک شنونده خوب به درد دل هایشان گوش دهد. شنونده خوب بودنهنر است. در حقیقت گوش کردن نسبت به حرف زدن دو برابر وقت و کوشش می خواهد. اما به هر حال امتیاز آن بسیار زیاد است. این گونه است که فرد حس میکند مورد احترام و درک قرار گرفته و دوستش دارند. تلاش برای پیشرفت در گوش‌دادن همدلانه می‌تواند از ما انسانی بسازد که در روابط خانوادگی و اجتماعی خود موفق‌تر عمل کنیم و از احترام و مقبولیت بالاتری برخوردار شویم.

 

ایده های تمرینی ارائه شده به شما کمک خواهد کرد یک شنونده دلسوز شوید:

1. وقتی دارید به حرف کسی گوش می کنید، ارتباط چشمی خود را با او حفظ کنید.این به فرد مقابل این پیام را می رساند که شما به سخنان او اهمیت داده و کاملا به او توجه می کنید. وقتی که ناراحت هستید روی از او بر نگردانید . چشمتان را در هنگامی که لحظات کوتاهی به شما نگاه می کند نبندید. وقتی که دارید با هم صحبت می کنید بالای سر او را نگاه نکنید یا به کفش های او خیرهنشوید.

 

2. هنگامی که به حرف کسی گوش می کنید، هیچ کار دیگری انجام ندهید.کاملاً توجه تان به فرد مقابل باشد. اگر تلویزیون تماشا می کنید، چیزی می خوانید یا کار دیگری دارید، وقتی که با دقت درگیر آن فعالیت ها هستید و نمیتوانید بلافاصله به طرف او برگردید، حقیقت را بگویید که فعلاً مشغول کار دیگری هستید. روش مثبت می تواند این طور باشد که :" می دانم که می خواهی بامن حرف بزنی و من خیلی علاقمند هستم ولی می خواهم کاملاً حواسم پیش تو باشد. حالا نمی توانم این کار را بکنم ، اما اگر کمی فرصت بدهی ، ده دقیقه دیگر کارم را تمام می کنم ، آن وقت می نشینم و کاملاً به حرف های تو گوش میدهم " . بیشتر مردم برای چنین تقاضایی احترام قائل می شوند.

 

3. به احساسات گوش بدهید؛از خودتان بپرسید در حال حاضر عواطف این فرد چیست؟ وقتی که فکر می کنید جواب را می دانید از آن مطمئن شوید. مثلا این طوری فهمیدم " از این که من فراموش کردم احساس ناامیدی می کنی" این طوری به طرف مقابل این امکان را می دهید که احساساتش را واضح تر بگوید. همین طور این به گوینده می رساند که شما کاملاً و با دقت به حرف های او گوش می دهید.

توضیحدهید آن چه را فهمیده اید. افراد نیازمند آنند که حرف هایشان شنیده شده و درک شوند. آنچه فهمیدید و آنچه از احساس طرف مقابلتان متوجه شدید بیان کنید

4. زبان بدن گوینده را مشاهده کنید؛ جمع شدن چانه، لرزش دست ها، اشک ها، چین های پیشانی و حرکت چشم ها به شما سرنخ هایی می دهد که گوینده چه احساسی دارد. بعضی وقت ها زبان بدنی یکچیز می گوید اما حرف های شما چیز دیگری را می رساند. برای این که مطمئن شوید طرف واقعاً چطور فکر می کند و چه احساسی دارد از او سوال کنید. برای مثال ممکن است بگویید : متوجه شدم ، وقتی که گفتی امیدوارم هرگز برنگردد گریه کردی. این نشانه عدم تعادل در احساسات توست. یک بخش از تو می خواهد اورا ببینی و بخش دیگر از وجودت می خواهد که هرگز دوباره او را نبینی؟

 

5. صحبت دیگران را قطع نکنید. تحقیقاتنشان داده که افراد فقط 17 ثانیه به حرف دیگران گوش می کنند و بعد صحبت دیگران را قطع کرده ، شروع به بیان نظرات خود می کنند. چنینانقطاعی اغلب سبب توقف گفتگو می شود قبل از آن که آغاز شود. هدف از گوش دادن ، شناخت افکار، احساسات، و امیال فرد دیگر است.وقتی که خیلی زود حرف او را قطع می کنید ، هرگز نخواهید فهمید که واقعا منظور آن فرد از بیان مطالبی که می خواست بگوید چه بود.

 

6. سوالات انعکاسی بپرسید. وقتیکه فکر می کنید فهمیده اید که مخاطب چه می گوید، با سوالات انعکاسی آن را بررسی کنید. مثلا برای درک بهتر صحبت فرد بپرسید: "چه می شنوم، یعنی می گویی که ....، این که شنیدم درسته؟ یا شما داری می گی که ..." گوش کردن انعکاسی کج فهمی ها را روشن می کند و به شما اجازه می دهد مطمئن شوید یا درک خود را از آن چه فرد می گوید تصحیح کنید.

 

7. بازگویی؛توضیح دهید آن چه را فهمیده اید. افراد نیازمند آنند که حرف هایشان شنیده شده و درک شوند. آنچه فهمیدید و آنچه از احساس طرف مقابلتان متوجه شدید بیان کنید.

 

8. در مورد هر کاری که ممکن است کمک کننده باشد سوال کنید.متوجه باشید شما سوال می کنید نه این که به افراد بگویید که چه کار باید بکنند. مثلاً بپرسید : آیا می توانم برای کمک به تو کاری بکنم؟ ممکن است اوفقط تقاضای حمایت و همدردیداشته باشد. اما اگر گفت: فکر می کنی چکار باید بکنم؟ آن وقت است که اجازهدارید فکرتان را بگویید. هرگز تا مطمئن نشدید که کسی تقاضای نصیحت دارد اورا نصیحت نکنید. نصیحت کردن تا زمانی که کسی آن را تقاضا نکرده، نوعی اعمال کنترل بر دیگران است.

فرآوری: زهرا سادات طباطبایی


دسته ها :
جمعه 1393/8/30 17:25

حکم برنده شدن در قرعه کشی حساب های قرض الحسنه

دلار ، سیف؛ بانک مرکزی

پرسش:شخصی در قرعه کشی حساب های قرض الحسنه بانک برنده کمک هزینه سفر عمره شده است آیا دریافت این پول حلال است؟ آیا باید حتما برای سفر حج خرج شود؟ پاسخ: بعد از صدقه دادن نصف آن به فقیر متدین می تواند نصف دیگر آن را در سفر عمره یا غیر آن خرج کنید. (آیة الله سیستانی دام ظله)


سوال: آیا ارزش معنوی صدقه، متناسب با توانایی مالی فرد سنجیده می‌شود؟

درارزش‌گذاری یک عمل، عوامل بسیاری دخالت دارند؛ مانند اخلاص، کمیت، سختی عمل و... بنابر این اگرچه کمیت و مقدار عمل نیز در ارزش‌گذاری اعمال دخالت دارد، امّا بدون شک میزان و ارزش واقعی بر اساس اخلاص و پاکی خود عمل است.

خداوندمی‌فرماید: آن‌کس که مرگ و حیات را آفرید تا شما را بیازماید که کدام یک از شما بهتر عمل مى‏‌‌کنید، و او شکست‌‏ناپذیر و بخشنده است.[1]

همین‌طوراگرچه مقدار صدقه مهم است، اما با توجه به آیاتی از قرآن، نسبت صدقه به کلدارایی نیز از معیارهای مهم برای ارزش‌گذاری صدقه است:

الف. آنهایىکه از مومنان اطاعت کار، در صدقاتشان عیب‌جویى می‌‏کنند، و کسانى را که (براى انفاق در راه خدا) جز به مقدار (ناچیز) توانایى خود دسترسى ندارند، مسخره می‌‏نمایند، خدا آنها را مسخره می‌‏کند (و کیفر استهزا کنندگان را بهآنها می‌‏دهد) و براى آنها عذاب دردناکى است.[2]

ب. آنان که امکانات وسیعى دارند، باید از امکانات وسیع خود انفاق کنند و آنها که تنگ‌دستند، از آنچه که خدا به آنها داده انفاق نمایند، خداوند هیچ‌کس را جزبه مقدار توانایى که به او داده تکلیف نمی‌کند، خداوند به زودى بعد از سختی‌ها آسانى قرار می‌‏دهد.[3]

هم چنین پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله) فرمود: بهترین صدقات بذل مال نمودن مرد فقیر است‏.[4]

لذا گفته شد سخى‏‌ترین مردم آن کسى است که با نداشتن چیزى،‏ بخشش کند.

بر این اساس معیارهای متعددی برای وزن اعمال وجود دارد که برخی بر برخی دیگر مقدم هستند.

بله،اگر دو مورد از هر جهت مانند میزان اخلاص و میزان سرمایه در یک اندازه باشند، حتماً مقدار انفاق، میزان برتری است، امّا اگر دو نفر یکی با سرمایهچند میلیاردی و دیگری با سرمایه یک میلیونی هر کدام نیم میلیون در راه خداانفاق کردند روشن است ارزش انفاق کسی که یک میلیون سرمایه دارد از ارزش انفاق کسی که چند میلیارد سرمایه دارد بیشتر است؛ چون گذشت و ایثار این فردبیشتر از آن سرمایه دار است.

سوال:عموماً در منازل پول خرد به عنوان صدقه کنار گذاشته می شود. گروهی بیان میدارند که حتماً باید این پول خرد صدقه داده شود و حق عوض کردن پول را نداریم و در صورتی که پول جابجا شود مشکل دارد. آیا این مسأله صحیح می باشد؟

جواب: تعویض صدقات با پول دیگر در صورتی که کسری در آن نشود اشکالی ندارد. (آیة الله مکارم شیرازی (دام ظله)

سوال:وظیفه انسان در برابر گدایانى که در برابر دیگران دست دراز مى‏کنند و زندگى خود را با گدایى اداره مى‏نمایند چیست؟ آیا کمک به آنان جایز است؟

جواب: سعى کنید صدقات را به فقرایى که متدیّن و عفیف هستند بدهید. (آیة الله خامنه ای (دام ظله)

 

چند سوال از آیة الله سیستانی دام ظله:

پرسش: آیا به بینوایان کافر اعم از کتابی و غیر کتابی، صدقه می توان داد چنان کاری ثواب دارد؟

پاسخ: به هر کسی که با حق مردم محق، سرعناد و دشمنی ندارد می توان صدقه داد و خدا به چنان عملی، پاداش می دهد.

پرسش: آیا می شود پول صدقه را برای معالجه ی بچه داد؟

پاسخ: اشکال ندارد.

پرسش: آیا می توان صدقه را برای ساخت حسینیه، مجتمع خیریه، ایجاد کتابخانه مذهبی و چاپ و نشر کتب مصرف نمود؟

پاسخ: صدقه ای که برای فقراء جمع آوری شده است را نمی توان در موارد فوق صرف کرد.

پرسش:شخصی در قرعه کشی حساب های قرض الحسنه بانک برنده کمک هزینه سفر عمره شده است آیا دریافت این پول حلال است؟ آیا باید حتما برای سفر حج خرج شود؟

پاسخ: بعد از صدقه دادن نصف آن به فقیر متدین می تواند نصف دیگر آن را در سفر عمره یا غیر آن خرج کنید.

 

دو سوال از آیة الله مکارم شیرازی دام ظله:

سوال:با توجه به اینکه فرزند انسان واجب النفقه است پرداخت صدقه به او قابل تصور است و عنوان صدقه محقق می شود. اگر کسی نذر کرده باشد که فلان مبلغ راصدقه دهد آیا آن را می تواند به نزدیکان واجب النفقه بدهد؟

پاسخ: صدقه مستحب مانعی ندارد و احتیاط آن است که صدقه نذر را به واجب النفقه ندهد.

سوال:غذایی که به عنوان هدیه برای ما می آورند و ما یقین داریم که این غذا از مالی تهیه شده که مخلوط به حرام است، لطفا بفرمایید با این غذا چه کنیم؟ آیا دور بریزیم یا اینکه می توانیم از طرف صاحب اصلی مال صدقه رد کنیم با توجه به اینکه صاحب اصلی مال را نمی شناسیم.

پاسخ: لازم است آن را از طرف صاحب اصلی صدقه دهید.

 

پی نوشت:

[1]. «الَّذی خَلَقَ الْمَوْتَ وَ الْحَیاةَ لِیَبْلُوَکُمْ أَیُّکُمْ أَحْسَنُ عَمَلاً وَ هُوَ الْعَزیزُ الْغَفُورُ»، ملک، 12.

[2].«الَّذینَ یَلْمِزُونَ الْمُطَّوِّعینَ مِنَ الْمُوْمِنینَ فِی الصَّدَقاتِ وَ الَّذینَ لا یَجِدُونَ إِلاَّ جُهْدَهُمْ فَیَسْخَرُونَ مِنْهُمْ سَخِرَ اللَّهُ مِنْهُمْ وَ لَهُمْ عَذابٌ أَلیم»، توبه، 79.

[3].«لِیُنْفِقْ ذُو سَعَةٍ مِنْ سَعَتِهِ وَ مَنْ قُدِرَ عَلَیْهِ رِزْقُهُ فَلْیُنْفِقْ مِمَّا آتاهُ اللَّهُ لا یُکَلِّفُ اللَّهُ نَفْساً إِلاَّ ماآتاها»، طلاق، 7.

[4]. «أفضل الصدقة جهد المقل»‏، کراجکى‏، ابو الفتح، معدن الجواهر، ص 22

فرآوری: آمنه اسفندیاری 

بخش احکام اسلامی تبیان


دسته ها :
جمعه 1393/8/30 12:48

این روزها دختران و زنان برای رسیدن به زیبایی از هیچ کاری دریغ نمی کنند و حاضرند هر بلایی به سر خود بیاورندو همه راه ها را روی خود امتحان کنند  تا کمی به چشم بیایند!

هدی سادات پاکنهاد - بخش اجتماعی تبیان
تاتو

دسته ها :
جمعه 1393/8/30 12:46

قاتل نیستم؛ اما می ترسم بگویم چه کاره ام!

غسال

روزعقد و عروسی دو یا سه نفر از اقوام نزدیک همراه با عروس به آرایشگاه می روند تا عروس تنها نباشد، در غسالخانه هم همین طور است. غسال ها، مرده را برای سفر قیامت آرایش، و شست و شو می کنند و مرده، عروس قبر می شود. فرقی نمی کند تازه گذشته، پیر یا جوان باشد، او را همراهی می کنند تا بازماندگان برای آخرین بار عزیز از دست رفته شان را ببینند و یاد او را برای سال های زنده ماندن بدون او در دل خود ذخیره کنند.


غسالخانه جایی است که تهویه غول پیکر دائم در حال کار است و باد سرد، موج می‌اندازد در سالن شست و شوی و به رطوبت گره می‌خورد.

اغلبما به آنهایی که در این محیط کار می کنند فکر نمی‌کنیم، برخورد یا حتی تصوری هم در موردشان نداریم، همه ما معمولا در مورد خیلی از مشاغل تصور نامناسبی نداریم چون جلوی چشم هستند اما در مورد یک نفر "غسال" آن قدر ارتباط کم است که اصلا مردم به او فکر نمی‌کنند.

همین موضوع بهانه ای شد که به کنکاش در مورد مردن و کسانی که آخرین نفراتی هستند که ما را برای قبر آماده می کنند برویم و لحظاتی را به یاد مرگ، واقعیتی غیر قابل اجتناب و غسّال عزیزانی که در این وادی فراموش شده اند قلم بزنیم.

خدمتگزارانی که عاقبت همه مان از زیر دستشان می گذریم و آخرین ملاقات را قبل از وداع کامل با دنیا، با آنها خواهیم داشت. برای خیلی هایمان تصور این که یک ساعت جای این افراد باشیم هم سخت است چه برسد به این که هر روز که از خواب بیدار می شویم، خودمان را مهیای کاری کنیم که سر و کارش با اموات است.

هنگام غسل جو سنگینی حاکم است. غم مرگ یک انسان. همه با هم در این سوگ شریکند. صدای بلند صلوات و فاتحه فضا را پر کرده است.

وارد غسالخانه که می‌شوی بوی سدر و کافور گیجت می کند.

خودشان می گویند: کار خوبی است که هم باعث رضایت خدا می‌شود و هم نیاز ضروری بنده خدا را برطرف می‌کند.

 

به یاد مرگ هستیم؟

هر قدر جایگاه و مقام انسان بالاتر باشد باید بیشتر به یاد مرگ و مسئولیت خطیر در پاسخگویی بود. همچنین طبق روایات تاکید شده است در شادی و غم به قبرستان برویم و مرگ را فراموش نکنیم.

فقطسه سال است که با راهنمایی یکی از اقوام وارد این حرفه شدم اما بیشتر از 30 سال از مرگ و میر درس گرفته‌ام و شاید باور نکنید اگر بگویم گاه با میتیآرامش عجیبی دارم و گاه از میت دیگری می‌هراسم، مادرم می‌گوید اموات با اعمالشان این گونه هستند، نمی‌دانم اما جریان زندگی عجیبی است

متاسفانه خیلی از ما آدم ها آنقدر از مسائل آخرت و اهمیت اعمال غافل هستیم که به کلی مرگ را از یاد برده ایم.

فراموش کرده ایم که در زمان مرگ، هیچ کس نمی تواند ما را از عذاب الهی در قبال اعمالش نجات دهد.

بهواقع چرا به فکر خودمان و آخرتمان نیستیم؟!! چرا به فکر آن لحظه ای که همهی دوستان و آشنایان و عزیزترین ها تنهایمان می گذارند و می روند و ما می مانیم و خروارها خاک و تنهایی قبر، نیستیم؟!

لحظه ای که مثل خیلی از اموات که برای مراسم آنها به بهشت زهرا می رویم، تنها و به حال خود رها می شویم!

دُردانگیمان برای دوستان و آشنایان تنها ساعتی اندک دوام ندارد. خیلی هم که با محبت باشند و وفادار، تا چهل روز دیگر اسممان هم از زبان ها خواهد افتاد و تمام.

 

اهمیت قبر و قیامت

در باب اهمیت قبر و مرگ همین بس که در دین اسلام تأکیدات بسیاری در این امر آمده و تاکید شده است که قبرستان‌ها را در میان شهرها بیاوریم تا مردم در کسب و کار خود، مرگ را نیز فراموش نکنند و اگر هم نمی‌شود بنابر مشکلات شهری چنین کاری کرد، لااقلشهدا و علماء را در میان شهر به خاک بسپاریم تا مردم مرگ را از یاد نبرند.

چرابا فراموش کردن مرگ و مردن اعتدال و میانه روی را در زندگی خود از یاد برده ایم و زیاده خواه شده ایم و برای این زیاده خواهی هایمان دست به هر کاری می زنیم.

مرگ
پاداش غسل دادن مردگان

در کتاب ثواب الاعمال پاداش غسل دادن مردگان، این چنین ذکر شده است:

ابوالجارود از امام باقر(علیه السلام) نقل کرده است که فرمود: «از جمله مناجات هاى موسى(علیه السلام) با خدا این بود که گفت: پروردگارا، مرا از پاداش عیادت بیمار آگاه کن که چقدر است؟ خداوند بزرگ فرمود: فرشته‏اى بر اومى‏گمارم که وى را در قبر تا روز رستاخیز عیادت کند. گفت: پروردگارا، پاداش کسى که مردگان را غسل دهد چیست؟ فرمود: او را از گناهانش پاک مى‏سازم؛ مانند روزى که مادرش او را زاییده است. گفت: پروردگارا، کسانى که تشییع جنازه کنندچه پاداشى دارند؟ فرمود: گروهى از فرشتگان خود را که پرچم هایى به همراه دارند بر آنها مى‏گمارم تا آنان را از گورهایشان به سوى عرصه محشر بدرقه کنند. گفت: پروردگارا، براى کسى که زن فرزند مرده‏اى را تسلیت گوید چه پاداشى هست؟ فرمود: در روزى که سایه‏اى جز سایه من نیست او را در سایه خود پناه مى‏دهم».[شیخ صدوق، ثواب الاعمال، انصارى محلاتی، رضا، ص 375]

سعد اسکاف مى‏گوید: امام باقر(علیه السلام) فرمود: «هر مومنى جنازه مومنى را غسل دهدو هنگامى که او را پهلو به پهلو مى‏کند بگوید: «اللّهمّ هذا بدن عبدک المومن و قد أخرجت روحه منه و فرّقت بینهما فعفوک عفوک» خداوند گناهان یک سال او را- غیر از کبایر- مى‏بخشد».[ همان، ص 377، ح1,]

باخواندن این پاداش ها یاد عزیزانی افتادم که در مکانی به نام شست و شوی مردگان ما را در لحظات آخر همراهی می کنند و برای ورود به قبر زینت می دهند.

اما چه حیف که کم یاد این عزیزان هستیم و اگر هم یکی از آنهارا ببینیم گاه نگاه هایمان آزرده شان می کند و در نتیجه اکثر آنها از بازگو کردن شغلشان اجتناب می کنند.

"رقیه – ک"، یکی از غسالان با اشاره به 10 سال فعالیت در این شغل گفت: به غیر از همسر و مادرم کسی از شغلمن اطلاعی ندارد، مخصوصا فرزندانم نمی‌دانند که من غسال هستم، چون مطمئنم با شنیدن این حرف دیگر ارزشی برای خودم و شغلم قائل نخواهند بود.

درباب اهمیت قبر و مرگ همین بس که در دین اسلام تأکیدات بسیاری در این امر آمده و تاکید شده است که قبرستان‌ها را در میان شهرها بیاوریم تا مردم در کسب و کار خود، مرگ را نیز فراموش نکنند و اگر هم نمی‌شود بنابر مشکلات شهری چنین کاری کرد، لااقل شهدا و علماء را در میان شهر به خاک بسپاریم تا مردم مرگ را از یاد نبرند"

وی با گلایه‌مندی از نگاه جامعه به غسالان افزود: درطول ماه با بیش از 300 میت سرو کار دارم و مرگ را از نزدیک لمس می‌کنم و به خاطر حس خوبی که از فراموش نکردن مرگ همیشه و در همه جا در کنار من است،راضی هستم، ولی کاش جامعه و اطرافیان کمی به این شغل نیز مهربان‌تر نگاه می‌کردند.

یکی از غسالان در آرامستان تهران می گوید:

فقطسه سال است که با راهنمایی یکی از اقوام وارد این حرفه شده ام اما بیشتر از 30 سال از مرگ و میر درس گرفته‌ام و شاید باور نکنید اگر بگویم گاه با میتی آرامش عجیبی دارم و گاه از میت دیگری می‌هراسم، مادرم می‌گوید اموات با اعمالشان این گونه هستند، نمی‌دانم اما جریان زندگی عجیب است.

کاشهمه باور می‌کردیم مرگ چقدر به ما نزدیک است؛ آن موقع دل آدم‌های اطرافمانرا به آسانی نمی‌شکستیم و با توهین و بی‌احترامی، دیگران را آزرده نمی‌کردیم.

 

یاد مرگ زندگی را پاک نگه می دارد

شایدبتوان گفت از لحاظی خوش به حال این عزیزان که هر روز با مرگ و یاد مرگ مواجه هستند و ان شالله این همراهی باعث خواهد شد که هیچ گاه مرگ را فراموشنکنند و در اعمال خود دقت بیشتری به خرج دهند.

چرا که در بیانی امام صادق علیه السّلام مى فرمایند: یاد مرگ شهوات رادر نفس مى میراند و مراکز روئیدن غفلت را نابود مى کند و قلب را به وعده هاى خدا، تقویت مى نماید و طبع را رقیق کرده و نشانه هاى هوى را مى شکند.

زهرا اجلالی
دسته ها :
جمعه 1393/8/30 12:43

روزنامه انگلیسی "دیلی میل" در گزارشی با عنوان «معماری فوق‌العاده: جشنواره رنگ‌ها و تقارن چشمگیر»، عکس‌هایی مبهوت‌کنندهاز زیبایی‌های مساجد ایرانی ارائه داده است.

بخش هنری تبیان
مسجد کبود

 روزنامهدیلی میل در گزارشی که همراه با گفت‌وگو با «محمدرضا دومیری گنجی»، دانشجوی 24 ساله و عکاس ایرانی است، تصاویری چشمگیر از زیبایی‌ها، تقارن و بازی نور در مساجد ایرانی را منتشر کرده و زیبایی‌های معماری در آثار تاریخاسلامی در ایران را منعکس کرده است.

این تصاویر که به صورت پاناروما و یا با استفاده از لنزهای واید و چشم ماهی در طول پنج سال گرفته شده، عکس‌هایی چشم‌نواز بویژه از مکان‌های مذهبی در شهرهای مختلف ایران است؛ از مسجد نصیرالملک در شیراز تا جزئیات پیچیده از سقف مسجد سیّد در اصفهان.

محمدرضا دمیری گنجی در این‌باره به دیلی میل گفت: اگرچه عکسبرداری برای گردشگران در این مکان‌ها جایز است، اما استفاده از تجهیزات حرفه‌ای عکاسی نیازمند کسب مجوزهای لازم است و من پیش از سفر به این اماکن چند روز را صرف گرفتن این مجوزها می‌کردم.

«گنجی» مهمترین عنصر عکاسی را نور می‌داند، همان چیزی که به خوبی در این عکس‌ها نمود دارد و با بازی با سایه‌ها و آفتاب، این عکس‌ها را گرفته است.

گنجی در ادامه می‌گوید: معمولا صبح‌ها به دلیل شرایط نوری و همچنین عدم ازدحام بهترین زمان برای عکاسی است و از لنزهای واید برای به تصویر کشیدن این زیبایی‌ها استفاده شده است.

این هنرمند ایرانی امیدوار است، با تهیه عکس از دیگر اماکن مذهبی مسیحیان و یهودیان در دیگر کشورهای جهان، اهمیت تاریخی آنها را به تصویر بکشد.

مسجد وکیل

مسجد وکیل شیراز در مجموعه بناهای زندیه، در کنار بازار وکیل و حمام وکیل در مرکز این شهر قرار دارد.


دسته ها :
جمعه 1393/8/30 12:40
X